torsdag 13 september 2012

Uppdatering/Reseskildring, del 1

Jag är verkligen usel på att uppdatera bloggen, men på begäran från en som faktiskt läser den kommer så här en uppdatering, eller kanske skall skriva reseskildring. Jag har kommit fram till att dela upp den i fyra, eftersom det är rätt mycket att skriva om, i alla fall om man - som jag - vill få med så mycket som möjligt!
I helgen som var (6-9 september) var jag, Dennis och Adara i Italien! Anledningen var att våra vänner Hanna och Örjan skulle gifta sig, och vi passade på att ta en extra dag ledigt så att vi skulle kunna se lite av Rom också. Planet skulle gå först vid tio på torsdagen så vi behövde inte gå upp supertidigt, utan tog det ganska lugnt på morgonen innan vi tog spårvagn och flygbuss till Landvetter för att ta direktflyg ner till Rom. Flygningen gick galant och vi landade 20 minuter före utsatt tid och märkte direkt att det var sommar. Vi var glada att vi inte hade tagit på tjocka kläder, men även t-shirt och tunna jeans är varmt när det är 30 °C. Vi köpte en flaska vatten och hoppade sedan på bussen in till centralen. Väl där märkte vi alla tre att vi verkligen behövde äta något fort, men vi ville hitta turistinformation först. Letade och letade, men hittade ingen. Det blev McDonald's till lunch, lite fel när man är i Rom kan man tycka, men där vet man vad man får och vi behövde verkligen mat. Efter att ha ätit och känt att energin började komma ut i våra system började vi åter leta efter turistinformation. Det var massa skyltar som hänvisade till information, men vi hittade ingen. Till slut lyckades vi hitta den, den var precis där vi hade gått av bussen!
Vi fick en karta med gatan där det Bed&Breakfast vi skulle bo på var markerat och började knata dit. Tyvärr hade hon markerat fel och den var inte precis där hon hade sagt utan vi fick knata runt säkert en halvtimme innan det blev rätt. Väl framme var det ingen på plats vid rummen och vi insåg att vi hade missat att man skulle ringa en till tre timmar innan man kom fram. Sweet, tänkte vi, men ringde och sade att vi var på plats. Jag kommer om två minuter fick vi till svar och efter ett par minuter kom det en kille och släppte in oss. Vi fick vårt rum och installerade oss lite, passade på att byta kläder samt fylla på vatten.

Efter ett tag kom jag på att det ju faktiskt blir mörkt ganska tidigt i södra Europa så vi gav oss ut på upptäcktsfärd. Adara ville inte alls gå, men jag sade att vi skulle gå genom en park och att det säkert skulle finnas en lekplats där. Och mycket riktigt, det gjorde det! Väldigt mycket barn och ingen som talade svenska, men hon testade lite saker i alla fall. Jag och Dennis kollade på lite ruiner som låg i direkt anslutning till lekplatsen, de var rester av ett stort romerskt badkomplex! Så coolt! Sedan promenerade vi vidare mot Colosseum, och jag måste säga att det är väldigt hänförande att se det första gången. Det är helt otroligt att det står så välbevarat ännu efter snart tvåtusen år! Även om stora delar av Colosseum har försvunnit är det en imponerande del som faktiskt överlevt tidens tand och människor. Vi gick runt och blev påhoppade av försäljare varannan meter som vilje sälja både det ena och det andra. Bland annat visade de hur de kastade en geléboll i marken och att den då blev helt platt för att sedan åter forma sig till en boll. Adara ville såklart ha en sådan, men både Dennis och jag sade benhårt nej, men att vi kunde köpa en sån här hemma åt henne. Och hon nöjde sig faktiskt med det. Efter att ha beundrat Colosseum begav vi oss bort bortåt, mot Forum Romanum, även om vi inte gick runt där inne, utan valde att gå på utsidan eftersom klockan nu var närmare sju och det närmade sig stängningsdags för alla turistattraktioner. Det var väldigt häftigt att gå och kolla ner på alla gamla rester av hus, vägar och pelare som fortfarande finns kvar och till och med Adara tyckte att det var lite roligt när vi såg något som vi antog varit ett badrum för en sisådär 2000 år sedan.

Efter ett tag kände vi att vi höll på att bli rejält hungriga och letade upp en pizzaria för att äta lite "äkta" pizza. Pizzarian vi hittade kändes väldigt turistig, och var rätt tom med tanke på att det var i slutet av turistsäsongen, men hade bra service och goda pizzor. Sedan promenerade vi mot vårt boende och gick på en jättemysig liten gata som kantades av restauranger på båda sidor. Vi hittade även en liten butik där vi köpte en till vattenflaska samt lite juice, öl och Bacardu Breezer att ta på kvällen. Åter på rummet stoppade vi Adara i säng och medan Dennis läste tog jag en dusch. Sedan satt vi ute på balkongen och pratade och drack öl/Bacardi Breezer innan vi själva tyckte det var dags att sova.

På Spanska Trappan i Rom
Föjande morgon gick vi till en liten cafetteria  för att få lite frukost. Det som ingick i boendet var en italiensk frukost, alltså en kaffe med croissant. Jag och Dennis tog varsin cappuccino, medan Adara fick varm choklad. Efter frukost packade vi och checkade ut, men vi fick ha kvar våra väskor i köket om vi ville, vilket vi såklart ville. Eftersom vi hade en tid att passa ville vi inte var för längt borta och bestämde oss således för att promenera till Spanska Trappan och på tillbakavägen kolla in Fontana di Trevi. Så vi promenerade och på vägen kikade vi på lite marknadsstånd, gick in i ett par små affärer och bara njöt av att ha semester och detta i sommarvärme. Väl vid Spanska Trappan stannade vi och passade på att sitta ner och ta det lite lugnt, för att sedan fortsätta till en gelateria där vi köpte glass. Är man i Italien måste man ju passa på att testa lite äkta italiensk glass!
Chillar vid Fontana di Trevi
Det lilla torget där Fontana di Trevi ligger var knökat med folk, både turister och försäljare, men det var ändå rätt coolt att en så stor fontän ligger inklämd sådär.

Fontana di Trevi
Efter fontäntittande var det hög tid att traska tillbaka för att hämta våra väskor och även att äta lunch. Han som skötte vårt B&B rekommenderade ett ställe där det fanns bra mat så vi gick dit. Tyvärr åt ingen av oss upp maten, även om den var god. Det var helt enkelt för varmt. Allt vatten vi köpte drack vi dock upp :-)
Efter lunchen så traskade vi till Roma Termini varifrån vi skulle ta ett tåg till Chiusi för att sedan fortsätta till Sinalunga.

3 kommentarer:

 1. Aaaa men vilken härlig semesterresa!

  SvaraRadera
 2. Mys, va avis jag blir. Vill oxå åka till Italien :)

  SvaraRadera
 3. Vad kul att läsa! Det låter jättehärligt!
  //Julia

  SvaraRadera