lördag 22 september 2012

Heja mig!

Till att börja med: Jag tycker verkligen det är aptrist att springa.

Men - för det finns ett men - jag vet att det är bra och gratis motion så därför brukar jag värma upp med löpning på gymmet (som inte alls är gratis). För ett par år sedan läste jag igenom en metod om hur man lär sig springa fem kilometer på 30 minuter. Det innebär alltså en hastighet på tio kilometer i timmen, sex minuter per kilometer, så det är vad jag brukar ställa löpbandet på när jag värmer upp. Metoden går ut på att successivt öka intervallerna med löpning/jogg tills dess att man klarat sina fem kilometer.

I somras tänkte jag att eftersom jag fixar i alla fall tre kilometer på löpband borde det ju inte vara så fasligt mycket annorlunda ute i naturen. Snörade på mig skorna och begav mig ut och... Typ dog. Det var sjukt mycket jobbigare att springa utomhus! Men trägen vinner som det brukar heta och jag har försökt att springa/jogga/gå en femkilometersrunda i Ruddalen ett par gånger.

Idag sprang jag hela rundan! Eller, sprang och sprang, långsam jogg skulle nog de flesta säga, men definitivt inte att gå. Sprang 5,13 kilometer på 34 minuter och 42 sekunder, vilket ger en snitthastighet på 8,9 kilometer i timmen. Minuttiderna för varje kilometer blev:
Första: 6:25
Andra: 6:52
Tredje: 6:53
Fjärde: 6:59
Femte: 6:41
Således blev snittiden per kilometer 6:46

Jag är glad och nu när jag vet att jag klarar det så siktar jag ju självklart på att förbättra mig :-)

2 kommentarer:

  1. Jag sprang för första gången på en så där 10 år innan semestern. Hjälp vad det kändes konstigt. Riktigt bra gjort av dig!
    Visst blir det lunch till veckan?

    SvaraRadera