tisdag 14 juli 2009

Vi har varit utomlands!

Japp, igår var vi i Danmark hela dagen, från klockan nio på morgonen till åtta på kvällen. Fick gå upp redan kvart över fem på morgonen för att hinna fixa lite matsäck/mellanmål, vilket inte var så skoj eftersom vi har lagt oss till med (o)vanan att sova till nio, halv tio på morgnarna. Blev hämtade av mamma och pappa och så bar det iväg till färjan. Turen över gick fort, dels för att det var en expressfärja, men också för att vi hade beställt frukost - det innebar att det inte blev mycket dötid på båten. Väl i Danmark bar det av till Hirthals där vi var på Nordsjömuseet. I kassan ser jag en liten lapp med att om man betalar med kort lägger de på 2% i växlingsavgift och tyckte att det var ju helt fine, även om det kändes lite snält av dem. Museet var i alla fall jättebra och vi såg massor med fräcka fiskar, bland annat en klumpfisk. De kan blir gigantiska, över tre meter, och de lever främst på maneter. Hur mycket näring är det i en manet liksom?! Förutom bra akvarium hade de en bra lekplats med en kaskelot i trä som man kunde klättra på och åka rutschkana från. De hade en annan rutschkana med, som var längre, men den vågade Adara sig inte på. Det var faktisk en del större barn, i tolvårsåldern skulle jag gissa på, som knappt vågade. Den var riktigt brant och snabb. De hade jätteroliga papperskorgar utomhus med.Efter museet gick vi runt lite i Hirtshals och hittade en trevlig italiensk restaurang där vi beställde mat. Efter att hon tagit emot beställning lägger hon till att "vi kan tyvärr inte ta kort, maskinen är trasig" (på danska förstås) varpå vi säger att vi inte ha kontanter. Men eftersom vi var hungriga och maten lät jättegod så gick pappa och tog ut så att vi kunde betala för oss. Även här satt det en lapp om "växlingsprocent" vid kortbetalning, något högre än den de hade på museet. Maten var verkligen jättegod och vi var glada att vi inte gick någon annan stans.
Sedan var det en kort biltur till Skagen och Grenen. Eftersom solen var framme blev det en superskön promenad till toppen av Danmark från parkeringen. På vägen tillbaka gick jag, mamma och Adara barfota och det var riktigt skönt måste jag säga. Vattnet som sköljde tårna var väldigt svalkande och sanden var så mjuk, så mjuk och det var lite peeling för fötterna. Adara gick och samlade stenar på tillbakavägen och hade en fin samling när vi var vid bilen igen. Där blev det för övrigt ett klädbyte för henne då hennes tights blivit alldeles blöta.

På väg tillbaka till Fredrikshamn tänkte vi passa på att köpa lite frukt att ha i bilkön till färjan, men när vi kom till kassan meddelande hon att de tyärr inte tog emot utländska kort. Jag tyckte ju att det är ju VISA, men hon svarade att de tog VISA, men bara om det fanns på danska kort. Så om ni skall till Danmark, eller i alla fall Fredrikshamn eller Hirtshals rekommenderar jag att ni har kontanter! Vet inte vad de har emot kort, men det måste ju vara tokdyrt eller nåt för affärerna.

På båten hem fick vi tag i ett jättebra bord så att vi kunde s ut över fören och vattnet hela resan. Adara var trött, men höll sig vaken hela vägen. Det var lugnt och stilla så ingen sjösjuka fick vi heller. Blev två flaskor sprit som de hade på rea, en Bacardi Razz, och en Bacardi Limon, så nu blir det nog drinkkväll på balkongen snart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar